PLPL
PLPL ENEN DEDE RURU CZCZ HUHU UKUK NLNL SKSK RORO FRFR ESES HRHR SRSR
PLN
2Euro - Euro3$ - Dolar4£ - Funt brytyjski
w4r8j651z1ga
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » NASZ BLOG » Suszenie Żywności - jeden ze sposobów konsewracji i przechowywania.

Suszenie Żywności - jeden ze sposobów konsewracji i przechowywania.

Data dodania: 02-10-2021



alt

 

Suszenie żywności to jedna z najbardziej znanych i najstraszych metod przechowywania żywności. Na czym polega?

 

Najprościej polega ona na pozbyciu się wody z owoców, grzybów, oraz innych produktów, poprzez  jej wyparowanie. Pamiętam jak  moja babcia  stosowała metody polegające na wysuszeniu produktów poprzez, suszenie nad piecem, promienie słoneczne bądź wiatr. W dzisiejszych czasach mamy w swoich domach suszarki elektryczne przeznaczone własnie do tego typu zadań.

 
Suszarki do żywności to niezbędn rzecz  dla wszystkich, którzy uwielbiają zbierać grzyby, a także dla tych, którzy lubią zdrowe przekąski z owoców i warzyw. Jest mnówsto przepisów w internecie jak mozna przyżadzić np chipsy z jabłka. Serdecznie polecam!

Co najczęsciej suszymy ?
  • grzyby jadalne, kapeluszowe.
  • warzywa, takie jak pomidory, marchew, seler, por, topinambur, pietruszkę. 
  • owoce, takie jak jabłka, banany, śliwki, gruszki, truskawki, winogrona.
Czy suszone produkty tracą wartości odżywcze?
Pozbycie wody, jest jedną  z najstarszych metod utrwalania żywności, która powoduje odparowanie, czyli zredukowanie wody z produktów spożywczych. Dzieki temu zabiegowi zmniejszamy ryzyko psucia się produktów, czyli wniknięcia w nie drobnoustrojów, które mogłyby przyspieszyć psucie się jedzenia. Jak pisałem wcześniej dawniej wykorzystywano do tego celu promienie słoneczne oraz ciepło samego powietrza. Każdy kto był na wakacjach np we Włoszech  to  kojarzy śródziemnomorskie wielkie połacie suszonych pomidorów, ryb itd.
Powietrze w tych rejonach jest jedną z najczęściej wykorzystywanych metod do suszenia produktów spożywczych.
Nasz klimat  niestety nie jest tak przyjazny.  Musimy korzystać niestety z urządzeń elektrycznech, które wytwarzają ciepło, a przy okazji są specjalnie zbudowane,by wilgoć  była cały czas usuwana. 
Pamietać trzeba by  temperatura suszenia  nie była zbyt wysoka ponieważ  z  wiadomych przyczyn niektóre witaminy mogą zostać zniszczone. Dlatego nie zaleca się suszyć produktów, które zawierają duże ilości witaminy C, gdyż temperatura oraz  zbyt długi czas  może spowodować że  one po prostu znika bezpowrotnie.

Taka sama sytuacja jest z przetworami. Trzeba pamiętać że zbyt długie gotowanie sprawia, że spora  by nie powiedzieć duża ilość witaminy C zostaje po prostu zniszczona i nie jesteśmy w stanie tego uniknąć.  Dlatego owoce o dużej zawartości witaminy C (np papryka czerwona)  najlepiej jest spożywać na surowo.

Teraz troche danych:
Jaka jest odpowiednia temperatura i czas suszenia następujących produktów:
  • Grzyby - początkowa faza suszenia grzybów powinna odbywać się w temperaturze od 45 do 50°C. Kiedy zauważymy, że znaczna część wody już odparowała, możemy zwiększyć temperaturę do 70°C. Całkowity czas suszenia grzybów to około pięciu do 6h w zależności od tego, jak duże kawałki grzybów przeznaczyliśmy do suszenia. 
  • Owoce miękkie takie jak śliwki, truskawki, banany, winogrona, początkowo suszymy w temperaturze 45°C. Natomiast w drugiej fazie, kiedy ta woda już w większości wyparuje, zwiększamy temperaturę do 60°C. Ogólny czas suszenia miękkich owoców to od 10 do aż 18 h. Suszone owoce to doskonałe przekąski, a także dodatki do owsianek, czy zdrowych łakoci. Trzeba pamietać że zawierają one mnóstwo cukru i jedzenie ich bez opamiętania nie wchodzi w grę. Prawdą jest, że suszone owoce mają bardzo dużo błonnika co jest bardzo pomocne przy zaparaciach u małych dzieci (wiem sam to przerabiałem).
  • Owoce twarde takie jak jabłka, początkowo suszymy w wysokiej temperaturze, to jest aż 70°C. Kiedy większość soku wyparuje, zmniejszamy temperaturę do 50° i dokańczamy proces suszenia. Całkowity proces suszenia to od pięciu do 12 h.
  • Warzywa. Suszymy je w temperaturze od 55°C do 70°C. Całkowity czas suszenia warzyw to od sześciu do 12 h w zależności od tego, oczywiście, co suszymy. 
  • Możemy suszyć również zioła. Zioła suszymy w niskich temperaturach, aby nie straciły swojego aromatu. Suszymy je w temperaturze 35°C. Czas suszenia to od dwóch do 3h zależności od tego, czy suszymy same listki, czy suszymy listki z łodygami. Najlepiej jest je podzielić: łodygi osobno i listki osobno. Po co kupować zimą niewielkie torebki ziół, kiedy przygotowanie domowych jest banalnie proste? W zasadzie nawet te zioła, które hodujesz na swoim parapecie, mogą ulec procesowi suszenia. Nikt nie powiedział, że musisz mieć do tego specjalne warunki. 
W market-przemyslowy.pl posiadamy szeroki wachlarz Suszarek do Zywności w zależności od ilości rusztów oraz mocy. 

Zapraszamy!. 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii NASZ BLOG
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

    Informacje
    Witamy w Market Przemysłowy!  Oferujemy najlepsze towary na rynku w atrakcyjnych cenach, sprawdź nasz asortyment. Sprawdź nasze opinie - jeżeli masz pytania skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego, mailowo lub telefonicznie  Zawsze jesteśmy do Twojej dyspozycji.
    Dostawa
    W Market Przemysłowy można wybrać różne formy wysyłki - wysyłamy firmami kurierskimi GLS, Pocztex, DHL. Gabaryty oraz palety kurierem PEKAES. Wysyłamy też za pobraniem!
    Płatnosci
    Lubisz płacić online? Bez niepotrzebnego wklepywania nr konta? To idealnie się składa. W sklepie Market Przemysłowy zapłacisz poprzez płatności elektroniczne PayU, Przelewy24 czy też PayPal. Możesz także skorzystać z wygodnych rat, czy też leasingu. 
    Chcesz wiedzieć co się u nas dzieje?  Chcesz być na bieżąco z informacjami,  promocjami, nowościami. Zapraszamy do polubienia naszego konta na Facebooku lub Instagramie.

    alt alt

    Niech świat o nas usłyszy!
        secure stopkastopka trustedStopka CeneoAleegro Stopka
        Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Prywatności
        Nie pokazuj więcej tego komunikatu